Sindikalna organizacija Zdravstvenog centra Kruševac

ponedjeljak, 29.11.2010.

Sindikat ponovo radi

Sledeci odluku ROS-a o odrzavanju izbora OO sindikata ZC Krusevac odrzala je dana 21. oktobra 2010. god. izbore.

Za predsednika je izabran:

Ilic Verislav

Za clanove odbora su izabrani:

1. Milovanovic Bojan - Magacin
2. Dimitrijevic Miroslav - Sluzba za patologiju
3. Stefanovic Milan - Kuhinja
4. Laban Dejan - Kucno lecenje
5. Sudimac Mirjana - Stomatologija
6. Petkovic Aleksandar - Hitna pomoc
- 10:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.01.2007.

Posvetite par minuta vremena ovome

Martin Niemoeller:

"Kad su nacisti hapsili komuniste, ćutao sam,
jer nisam bio komunist.

Kad su nacisti hapsili socijaliste, ćutao sam,
jer nisam bio socijalist.

Kad su nacisti uhapsili mene,
više nije bilo nikog ko bi mogao za mene nesto učiniti.

Možda bi i zbog toga mogao i danas vredeti moto koji glasi:

Istina, ja ne delim vase mišljenje,
ali spreman sam umreti kako bih vam omogućio da ga iznesete.

Sloboda mišljenja je uvijek sloboda mišljenja - drugih."
- 21:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 31.12.2006.

Sindikalni listić 011

Obaveštenje svih obaveštenja je da je podela paketića koju organizuje ovaj Sindikat organizovana 26. decembra 2006.god. u sali Doma sindikata u Kruševcu sa početkom u 17 časova. Obezbedjena je predstava (20 min.), kao i fotografisanje dece sa Deda Mrazom. Cena dve fotografije 13x18 cm je 60 dinara i plaća se fotografu odmah po fotografisanju. Slike podižete kod Ivana Simovića od 29. decembra 2006. god. Naknadnih prijavljivanja neće biti i, molim vas, da, ako niste na spisku, ne dovodite decu u situaciju da budu tužna što ne dobijaju paketić posle predstave. Vaši nazovi razlozi "da niste bili tu ili niste obavešteni" samo smaraju!
Zašto sam podvukao i naglasio da se radi o ovom, našem Sindikatu??? Ne samo zbog toga što i drugi sindikati dele paketiće, već zbog toga što sam, na sopstveni užas, primetio da većina vas i ne zna kom sindikatu pripada L L L! Kada to ne znaju obični članovi još mogu prihvatiti da se radi o krivici rukovodstva, tj. delom i o mojoj ličnoj krivici, ali kada kobajagi član Okružnog odbora ne zna u kom je sindikatu funkcioner, svakom normalnom je jasno da tu nešto ne štima. Kada mu to kažem, on se naljuti i zahteva da bude iščlanjen iz SSS (Savez samostalnih sindikata)??? Pobogu ljudi, valjda ste pismeni za toliko - makar u zaglavlju Listića pročitajte kako se zove organizacija kojoj pripadate - učlaniće vas u neku sektu ili u KKK ako ne obratite pažnju kome potpisujete pristupnicu! Inače, za mog neupućenog druga, naš Sindikat je iz SSS Srbije istupio odlukom RO 2001. godine i sa Većem sindikata imamo samo poslovni ugovor! Organizovani smo u celoj republici, po horizontali i vertikali, najbrojniji po članstvu i najaktivniji po borbi za prava zapslenih.
Šta se uradilo u poslednja dva meseca intenzivnih aktivnosti i pregovora sa Vladom Srbije i natezanjem sa drugim sindikatima da nas ne miniraju u našim nastojanjima zarad sitnih interesa uskih grupa koje predstavljaju? Ukratko ovo: Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti kao reprezentativni granski sindikat u zdravstvu Srbije na sednici Republičkog odbora (RO) ocenio je da je korekcija koeficijenata postignuta u pregovorima 1.12.2006. god. (potvrdjeno 7.12.2006.) važan korak u uspostavljanju adekvatnijih odnosa - raspona izmedju zarada za pojedine grupe poslova. To je više od onog što je GSZSZ "Nezavisnost" prosledila članstvu. Posebno je važno da se korekcijom uvećavaju zarade odredjenih grupa poslova (nezdravstveni radnici i nekvalikovani radnici - sastanku sa pomoćnikom ministra posvećenom toj temi predstavnici Sindikata sestara i tehničara nisu ni prisustvovali), a što je bio jedan od zahteva protesta Sindikata 6.10.2006. u Beogradu, čime smo se još jednom jasno dokazali kao zaštitnici svih grupa zaposlenih.
RO je ocenio da je predlog rasta zarada za 2007. god. veoma restriktivan:
1. Povećanje osnovice za obračun za april 3,2% i povećanje za septembar 4,2%
2. Povećanje koeficijenata za obračun za april za visoku, višu i srednju stručnu spremu 6%, dok je za ostale 2% , kao i za novembar 6,9% za visoku stručnu spremu
i najavio stalno praćenje svih elemenata koji opredeljuju materijalni i socijalni položaj zaposlenih. Nakon duže i vrlo burne rasprave doneo je odluku o prihvatanju predloga Protokola koji je ponudila Vlada uz dopunu da povećanje počne već od januarske isplate i tačke koja kaže da će se "povećanjem osnovice i koeficijenata obezbediti realan rast zarada zaposlenih iz svih grupa poslova". Takodje je, zbog navike Ministarstva da se "igra procentima" i prećutkuje za njih neprijatne detalje odlučeno da se članovima i javnosti predoči kolike će biti do kraja 2007. god. plate zaposlenih u zdravstvu - u apsolutnim dinarskim iznosima.


Šta to konkretno znači? To znači da će, na kraju 2007. godine, ukoliko inflacija bude 0% a cena potrošačke korpe ostane nepromenjena (situacija je naravno nemoguća, ali ćemo prilikom promene ovih parametara tražiti i korekciju zarada koja bi to pratila i onemogućila realno siromašenje zaposlenih) zarade zaposlenih biti: spremačica 12478 din., ekonomski tehničar 20562 din., medicinski tehničar u Domu zdravlja 25400 din., dipl. ekonomista i pravnik 37697 din., lekar opšte prakse 45780 din., lekar specijalista 52694 din., lekar subspecijalista 59145 din. Malo??? I ja tako mislim, ali je to najviše što se trenutno u tvrdim pregovorima sa Vladom postiglo. Naravno, ne odustajemo - borba ide dalje i uz vašu pomoć biće sigurno lakša!
Ocenjeno je kao vrlo pozitivno što je Vlada pronašla mogućnost da se izadje u susret našim zatevima da se isplati bonus za novogodišnje praznike svim zaposlenima u zdravstvu i da se dodeli psihijatrijski dodatak za rad u specijalizovanim ustanovama.
Nadam se da ste svi dobili obaveštenje, potpisano od svih postojećih sindikata koji rade u Zdravstvenom centru i koje se odnosi na sve zaposlene! Radi se o dodeli besplatnih rekreativnih sedmodnevnih odmora i to: u RH centru "Zlatar" od 18. do 25. 02. 2007. i u RH centru "Sijarinska banja" od 22. do 29. 04. 2007. godine. Napominjem još jednom da je to akcija koju vode svi sindikati i potrebnu dokumentaciju možete do 27. decembra 2006. god. predati bilo kom predsedniku sindikalne organizcije u Centru koji ima obavezu da je prosledi predsedniku Okružnog odbora, a koji će, zajedno sa svim predsednicima sindikalnih organizacija, izvršiti raspodelu dobijenih mesta..
Za kraj jedno lično, dobronamerno vidjenje i savet odgovornima. Redovni i pažljivi čitalac sam Glasnika ZC Kruševac, bio sam vrlo zadovoljan kada je počela njegova ponovna štampa, čak sam se i nudio da u njemu napišem koji redak (bez cenzure naravno, ali su mi rekli da to nije moguće L L L!). Mislim da se Glasnik udaljio od svoje izvorne ideje i to ne na bolje. Otkuda to mogu da znam? Otuda, što u zaglavlju glasnika piše " ... Nagradjivan je dva puta, 1980. i 1983. godine za izuzetan doprinos popularizaciji knjiga i pisane reči. ... ". Šta imamo danas? Prihvatam da je za jedan informator javne ustanove bitno da u sebi, pored vrlo lepog predstavljanja organizacionih delova i službi centra, ima vesti tipa "kotlarnica Doma zdravlja u Ćičevcu" i "osveštane veš mašine kompletno renovirane vešernice", ali imamo samo jedan članak o našem radniku koji se bavi slikanjem, dok su poštovanje lepe reči, pozorišta i knjiga bačeni u zapećak! Zašto je nekada moglo, a danas ne može? Kada sam, nekada davno, pokušao da, makar u Biltenu sindikalne organizacije, provučem neki lep citat, moj drug Gile, sadašnji šef Agitpropa (neće se Gile naljutiti) mi je rekao da to nije mesto za to! koristim Listić da pitam: Može li se o tome u Glasniku? Ne moram ja, čak mislim da posle ove primedbe ne bi ni bilo pošteno, ali Centar ima pismene ljude koji čitaju, gledaju i znaju da pišu. O tome da bih u Glasniku voleo da pročitam i vic na račun zdravstvenih radnika ne smem ni da pomislim. Toliko.



Ivan Simović, član Sindikata
- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.11.2006.

Sindikalni listić 010

Udarna vest broj 1. ovog Listića je da Sindikat uopšte ne uspeva da organizuje izlet ! Nije mi jasno zašto? Niti su cene nenormalno visoke, niti su uslovi plaćanja loši (uvek je to na neke rate), niti su destinacije neatraktivne (OK, Negotin nije Pariz, ali ako ovako nastavimo nećemo upoznati ovu Srbiju; a ona, kao Nokia u onom lošem šiptarskom vicu, ne postaje svakim danom sve veća)! Možda je razlog u nečem jednostavnom - na primer u neizlečivoj apatiji i beznadju koje obuzima sve zaposlene, a posebno udarnu pesnicu radničke borbe za prava - članove našeg Sindikata?

Udarna vest broj 2. ovog Listića je da preko Sindikata možete nabaviti karte za pozorišne predstave po povoljnim cenama. Znam da nije ugalj, ali ponekad može da ugreje dušu. Ako vas interesuje, javite se dr Ljubici, predsednici Sindikata - broj u gornjem desnom uglu svakog listića.

Nije baš vest, al' tek da vam kažem da Sindikat i ove godine organizuje podelu paketića deci i unucima članova Sindikata! Besplatni će biti za decu rodjenu od 01. januara 2000. godine do 31. decembra 2006. godine. Roditelji starije dece, kao i babe i dede koji su članovi Sindikata, a žele da uplate paketić za svoje unuče, uplatiće, odmah po prijavljivanju, 800 dinara. Ostali zaposleni, ukoliko žele, za svoju decu uplatiće 1500 dinara kolika je puna vrednost paketića. Spiskove bi trebalo da dostave sindikalni aktivisti po odeljenjima ili glavne sestre. Pojedinačno prijavljivanje dece neće biti moguće.
Poslednji rok za dostavljanje spiskova je 08, decembar 2006. godine i posle toga niko neće biti naknadno dodat na spisak.!!!
Svaki spisak treba da sadrži:
br. odeljenje
služba ime i prezime radnika br. sa platnog spiska ime,
pol deteta godina rodjenja plaća din.
1 Patologija Petar Petrović 1234 Jevdokija, žensko 1997 800
2 Anastas, muško 2001
Paketići će biti podeljeni posle predstave koja će biti u nekoj sali u gradu i dobiće ih isključivo deca sa spiska. Nepotpuni spiskovi neće biti primljeni. O vremenu i mestu predstave i podele bićete na vreme obavešteni.

Što se tiče najavljenih povećanja plata ona, uglavnom slede martovski Protokol i ne verujem da će se nešto bitno promeniti do kraja godine. Prazna hvalisanja drugih sindikata o tome kako su oni uradili "ovo ili ono" ne zaslužuju toner potrošen na ovom Listiću. Ljudi, bilo nas je 20-tak na protestu u Beogradu iz celog Rasinskog okruga! Niste bili tamo i nemojte smarati pitanjima šta će Sindikat uraditi za vaše plate, vaše uslove rada, vašu zaštitu, vaša prava, jednom rečju vaše ... Neće ništa jer ne može ništa bez vas! Pročitajte ciljeve Sindikata, pročitajte Statut, uključite se u akcije, dajte predloge, smenite rukovodstvo koje je neaktivno, izaberite bolje, uradite nešto!!! Ili, jednostavno zamuknite, a sa članstvom u Sindikatu i sindikalnom članarinom radite šta želite!
- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.09.2006.

Sindikalni listić 009

Uvek se iznenadim koliko mi je teško pada da sada napisem poneki redak sindikalnog informisanja, a (mislim da to i vrapci znaju) koliko sam to nekada voleo. Razlog je naravno jednostavan – ne vidim svrhu! Zemlje Srbije što se tiče, mislim da je (svrhu) i Sunce ne vidi i da ono ozbiljno razmišlja da batali izlaženje iznad ovih prostora. Dok se to ne desi, mi ćemo (da parafraziram despota Stefana Lazarevića) da, koliko je u našoj moći, pesmu pletemo!
Udarna vest ovog Listića je da Sindikat organizuje jednodnevni izlet sa obilaskom manastira Manasija i Resavske pećine. Naravno, ručak u nekom od restorana je uračunat. Polazi se u 8 sati ispred Kocke u subotu, 30. septembra 2006. godine. Mogu se prijaviti isključivo članovi Sindikata i cena je 200 dinara koju plaćate prilikom prijavljivanja koje je do 22. septembra 2006. godine. Aj'mo na put!
AKCIJE ZA AKCIJE – priznaćete da ovaj slogan opako zvuči! Biću kratak – ideja je da zaposleni u preduzećima koja ne mogu biti privatizovana (škole, sudovi, muzeji, zdravstvene ustanove, itd.) ne budu isključeni iz podele akcija nego da oni dobiju delove akcija od prodaje javnih preduzeća (Elektroprivreda, NIS ...). Da bi ta, sasvim pristojna ideja uspela, mora da bude izneta na skupštinsko zasedanje, da je poslanici usvoje u vidu Zakona i da počene što pre da se primenjuje. Sad dolazi kvaka 1. – da bi Skupština uopšte lupala glavu oko toga (izmedju kolenica i tufahija) potrebno je da se sakupi barem milionče potpisa gradjana sa pravom glasa. Sad dolazi kvaka 2. – poslanici to mogu da glat ko odbiju što se i očekuje da će uraditi! Jedini način da se oni na to nateraju je da im Srbija zapreti Generalnim (štrajkom, mislim)! Može li to Srbija pokazaće vreme. Vas ako nešto oko ovoga interesuje, pitajte svoje predstavnike sindikata - svi sindikati su uključeni u akciju!
A, ako ste zaista za akciju, i želite nešto da uradite za sebe i svoje uslove rada, obaveštavam vas da je 6. oktobra 2006. godine u Beogradu veliki protest koji organizuje naš Sindikat. protest je nastavak protesta koji su započeli letos u Novom Sadu. Protest za bolji tretman i uslove rada, za veće plate. Ma šta vam rekli, protest nije politički i nije protiv nijednog direktora tako da nemate razloga da se plašite! A direktorima savet da se ugledaju na direktore zdravstva u Nišu koji su svojim radnicima za protest u Novom Sadu letos, dali službeni kombi. Protest je radnog dana i svi oni koji žele moraće da uzmu dan od odmora ili da na neki drugi način opravdaju odsustvo. Prijavljivanje je do kraja meseca. Prevoz je organizovan – autobus ako nas bude dovoljno i mogućnost da posle protesta posetite decu i rodbinu u Beogradu!
Do kraja godine sprema se odvajanje Domova zdravlja u Varvarinu, Ćićevcu i Aleksandrovcu. Ovaj potonji je odavno odvojen makar od Sindikata, a za zaposlene u prvopomenuta dva informacija da, dok se odvajanje ne završi, imaju sva prava kao članovi naše zajedničke sindikalne organizacije. To znači da će biti uključeni, kao i svake godine, u podelu paketića, kredite i ispraćaj penzionera. Da bi odvajanje proteklo bez problema neophodno je da se već sada pripremaju izborne skupštine u čemu će im pomoći dosadašnji aktivisti i Okružni odbor. Veseljaci koji misle da će im biti bolje „jer njihove pare neće ići u Kruševac su ...“ – ma nema veze – i idioti su već shvatili da je rascepkan Sindikat slab sindikat. Informacija za njih je da ne očekuju ni neki novac u tzv. deobnom bilansu!
Računica za sve koji misle da ih Sindikat vara – postojimo oko 5 godina tj. oko 60 meseci. Izdvajali ste po 1% od plate što daje 60% vaše plate. Od toga je osnovnoj organizaciji ostalo 60%, tj. 36% vaše plate! Iz tog novca smo finansirali sve aktivnosti i imamo relativno stabilno stanje na računu. Princip sindikalane solidarnosti govori o tome da treba da dajemo svi pomalo da bi dobio onaj kome je potrebno! Zaključak je jasan čak i debilima: SVE I DA SPADATE U ONE KOJI NIKADA NIŠTA NISU DOBILI OD SINDIKATA, DA LI MISLITE DA ZA 36% VAŠE J...NE PLATE, IMATE PRAVO DA MALTRETIRATE SINDIKALNE AKTIVISTE! Ne gospodo i gospodje, nemate!

Tema za razmišljanje i polemiku: da li zdravstvenim radnicima treba dodeliti status službenih lica (neka mi ne zamere pravni čistunci ZC Kruševac ako sam se pogrešno izrazio) i napad na njih tretirati tako (kao na primer, na policajca)! Ne uzimajući u obzir da je istorija medjusobnog mlaćenja zdravstvenih radnika raznih profila i stepena stručnosti istorijski utemeljena u našem Centru, smatram da bi predlog trebalo usvojiti! Nervoze, zbog raznoraznih razloga je sve više, sestre su, kao prve na udaru najviše ugrožene, a i neki doktor će kad-tad dobiti po nosu! Potrebno je to sprečiti pre nego što počne! A Ministru, i njegovim litanijama da to neće rešiti stvari, ću verovati kada ukine čuvare u zgradi Ministarstva zdravlja, kao i kada to urade njegovi Direktori, svaki u svojoj kući!
O problemima u Stomatologiji neću – jednostavno ne zaslužuju. Ako ih nešto interesuje neka se obrate predsednicima sindikata čiji su članovi. O Radnoj Zajednici mi pričaju svašta i ja im, naravno, ništa ne verujem! O svežim samo to da im želim da brzo potroše otpremnine, a da dugo primaju penziju. Vidimo se u februaru na svečanom ispraćaju!
Izleti će, u narednom periodu, biti glavni vid sindikalnog turizma! Posle veoma dobrog iskustva sa turističkom agencijom Decenija (hotel Rubin), rukovodstvo Centra je potpisalo ugovore sa agencijama Fortuna (tržni centar Fontana) i Falcon tours (Kosančićeva ulica) preko kojih možete da letujete na potvrdu bez kamata koje vam nosi plaćanje karticama. Mi više nećemo organizovati putovanja u inostranstvo, a naša dobra usluga svima vama biće u periodičnoj podeli lefleta o putovanjima pomenutih turističkih agencija.
Ispod ovog Listića vidi se fotokopija dopisa koji je potpisala predsednica Republičkog odbora našeg Sindikata dr Branislava Plančak! Molim vas, da dopis pažljivo pročitate, a ako vas interesuje više i imate želju da pročitate „Strukturu za razvrstavanje“, koja je predlog radne grupe Vlade i biće osnov za izradu Zakona o platama, potražite je kod svojih sindikalnih aktivista. Pisana u stilu najbolje tradicije Agitpropa sa primesom vesele burleske Pozorišta u kući, ova Struktura, će biti ugodno štivo za opuštanje bilo kada u toku radnog dana. Najtoplije preporučujem!
Ivan Simović, član Sindikata ZC Kruševac
- 23:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.07.2006.

Sindikalni listić 008

Evo vam opet Listića i to u vreme kada su godišnji odmori već počeli! Neki bi rekli, kada mu vreme nije! Naravno da to nije tačno jer sindikalnom radu i informisanju zaista je uvek vreme, a najviše sada, kada se, čini mi se, dogadjaju (ili bi se barem trebale dogadjati) ključne stvari prelomljene kroz prizmu tranzicije.
Nova Uredba o planu mreže zdravstvenih ustanova (Sl. glasnik Republike Srbije 42/06) za jedan broj zdravstvenih ustanova (konkretno i za naš Centar) znači izdvajanje pojedinih delova kao samostalnih celina sa svojstvom pravnog lica. To su brže-bolje iskoristile lokalne samouprave Varvarina i Ćićevca da zatraže (i dobiju) izdvajanje svojih Domova zdravlja iz ZC Kruševac. Promena statusa ustanove zahteva i promenu statusa sindikalne organizacije i njen upis u registar sindikata, a prema pravilniku o upisu sindikata u registar (Sl. glasnik Republike Srbije 50/05). Prevedeno na srpski jezik to znači da će, u oba Doma zdravlja trebati da se formira, registruje i počne sa radom samostalna sindikalna organizacija. Nosilac tih poslova mora biti dosadašnji sindikalni predstavnik uz svu pomoć Odbora Sindikata ZC Kruševac i Okružnog odbora. Promene mogu započeti tek kada se završi deobni bilans Centra i Domova zdravlja, manje zbog novca, više zbog broja ljudi koji će ostati da rade posle Racionalizacije i odvajanja.
Nezvanično i usput saznajem da se sprema ravizija Standarda u zdravstvu tako da se možda ne bi trebalo slepo oslanjati na postojeće!
Pomoćnik ministra g-din Antić po ko zna koji put ponovio da u zdravstvu nema viška i da će se sve rešavati prirodnim odlivom, a da će u nekim ustanovama biti i zapošljavanja. pošto Ministar ne tvrdi uvek to pitam se da li njih dvojica razgovaraju i razmenjuju informacije.
Pregovori sa Ministarstvom (u vezi sa potpisivanjem Posebnog kolektivnog ugovora) su najblaže rečeno zapeli, da ne upotrebim težu reč, jer pregovarački tima Ministarstva često ne dolazi na sastanke ili šalje ljude koji nemaju ovlašćenja ni za kakve odluke, a svaki put ostaju nepopustljivi kada je reč o bitnim delovima Ugovora. Dobro je (a to kažem potpuno ubedjen) što su i u našem timu izuzetno stručni ljudi posvećeni sindikalnom radu i „tvrdi“ po pitanjima najbitnijih za prava radnika. Za one koji su manje upućeni, a interesuje ih samo plata, radi se o borbi da plate budu deo kolektivnog ugovora, a ne Zakona o platama. Naravno, radi se još i o sijaset, naizgled sitnih, zaštitnih mehanizama koje želimo da ugradimo u Ugovor u cilju zaštite zaposlenih, ali o tome ćemo pričati onima koje to interesuje.
Koliko to vas, a i zaposlene u zdravstvu Srbije, interesuje pokazao je protest 5. jula 2006. god. u Novom Sadu na koji je otišlo nas nekoliko. Ostalima je verovatno bilo vruće ili su se spremali za utakmicu. Za jadnu utehu nam je to da ni Novosadjana nije bilo imprsivno mnogo. Ipak, bilo nas je oko 1500 i sa skupa je poručeno Ministru da su plate i dostojanstven život naše pravo, a ne njegova milost! Ako zaista želite da budete aktivni učesnik, a ne samo posmatrač dogadjanja u zdravstvu, planirajte odlazak na veliki Protest koji će se održati početkom oktobra u Beogradu!
I nikad, ali baš nikad ne pokušavajte da pitate (makar ne mene) šta će sindikat uraditi za vas – biću vrlo grub i vrlo nevaspitan u odgovoru! U stvari kada malo bolje razmislim, pošteno bi bilo da kažem da mi je, posle 5 godina sindikalnog rada u Centru, već pomalo muka od kukavica i licemera kojima je i stotinak dinara članarine mnogo, nemaju mišljenje ni o čemu osim ako to nije njihova plata, njihove pare, njihov novac, jednom rečju njihova guzica za koju bi, po njihovom mišljenju trebao da se bori neko drugi dok oni pijuckaju kafu uz verbalnu dijareju tipa „ja mislim ...“ Čime gospodo? A, da pokušate, barem jednom u svojim kukavičkim životima sa „ja ću uraditi ...“? Znam da očaj i frustracija govore iz mene (ni za trenutak ne umanjujem svoj deo krivice kao sindikalnog funkcionera i spreman sam da snosim posledice za taj deo), ali moram vam reći nešto što će silno obradovati rukovodstvo! Naime, nastavi li se ovaj trend apatije i baš-me-zabole-jer-ja-tu- ne mogu-ništa ponašanja mi nećemo imati sindikalno organizovanje u Centru?! Osim našeg Sindikata čije će snage ozbiljno biti rascepkane nastupajućim odvajanjima imamo i UGS „Nezavisnost“ čija je reprezentativnost u Centru vrlo diskutabilna, Sindikat lekara i ostalih sa fakultetom je, neka mi ne zamere poštovane kolege, jedna fantomska organizacija čiji su članovi zaposleni u dve različite ustanove (Apotekarska i Centar) što je zakonski nonsens i mogu da igraju kao jednako kao i Okeanija sa igračima Brazila i Japana! Hoću da kažem da, ako mogu da se sabiraju članovi iz dve ustanove zdravstva, možemo li mi da računamo i naše sindikalne kolege iz Ribarske Banje ili Novog Sada kada nam zafali broj za reprezentativnost??? O Sindikatu sestara i inih srednjoškolaca ne bih, jer pored toga što su članstvo oteli od nas na izmišljenom strahu „ako mogu doktori, što ne bi mogli i mi“ oni, a i svi morate da znate da je ovaj sindikat sindikat struke i da kao takav neće moći da bude potpisnik nijednog Ugovora sa poslodavcem jer to pravo pripada sindikatima grane kakav je naš koji u svojim redovima ima sve profile zaposlenih. Naravno, ovde sam govorio samo o zakonskim osnovama organizovanja. O tome koliko je ko uradio na polju sindikalnih aktivnosti jedini pravi sud možete dati vi!
Čuvaj se očiglednog! Ministarstvo je ponudilo da podigne platu zaposlenima na psihijatriji i to: 30% iz tri puta zaposlenima u specijalizovanim psihijatrijskim ustanovama i 15% zaposlenima na psihijatrjskim odeljenjima opštih bolnica! Generalno, Sindikat je uvek za povećanje zarada, ali način na koji je ovo predloženo govorio jasnoj nameri da se nastavi sa politikom milostinje, sa pokušajima da se izazove razdor u zdravstvu, sa neprihvatanjem da zarade udju u Posebni kolektivni ugovor i za potpunim ignorisanjem Sindikata kao socijalnog partnera. Zato se o toj ponudi Ministarstva naš Sindikat neće izjašnjavati!
Zaposlene u Stomatologiji još jednom informišem da, prema više puta ponovljenom obećanju pomoćnika ministra g-dina Antića, imaju sva prava iz radnog odnosa kao i ostali zaposleni u Centru. Svako uskraćivanje, a posebno neisplaćivanje pune plate prijaviti u pismenoj formi (sa potpisom, naravno!) predsedniku sindikalne organizacije ili predsedniku Okružnog odbora.
Svi me pitaju kada će biti isplata onih koji su dobrovoljno, u poslednjem krugu racionalizacije odlučili da prekinu svoj radni odnos. Odgovor je NE ZNAM!
I za kraj jedna lična priča koja bi se mogla ticati svih vas. Ko zna zbog čega, tek mene bije glas da sam neprijateljski raspoložen prem zaposlenima u radnoj zajednici! Jesam rekao i opet bih, da su nosioci posla u Centru zdravstveni radnici i da RZ treba da zna gde joj je mesto, tj. da bude servis Centra na usluzi svim radnicima. To mislim i sada! Ali, ja to mislim i za svoj posao, svoju patologiju za koju sam više puta rekao da je servis kliničara! I ne osećam se manje vredno zbog toga! Stav o radnoj zajednici me je koštao da sam pretposlednji put kada su mi trebali dokumenti za vizu iste čekao 40 minuta!!! Imam svedoka! Usput mi je od naših vrlih pravnica, tvoraca podmuklog i nezakonitog Ugovora o medjusobnim ..., spočitavano da će mi, ako ga ne potpišem (dr Ljubica Andrejić i ja ga jedini nismo potpisali u Centru) biti uručen otkaz Ugovora o radu! Prvo sam ih besan molio da to (otkaz) odmah urade da me barem neko (sud) sasluša, a onda sam slomljen rekao da ću potpisati sve što žele samo da me više ne muče! Nadao sam se da je gotovo! Pogreših! Kada sam poslednji put došao za dokumenta za vizu priča se ponovila, mada na malo suptilniji način! I tu dolazimo do poente! Oni, po naredjenju svoje šefice koja je sebe promovisala u nebeskog tumača Zakona i Reda, ne žele da stave pečat Službe na fotokopiju radne knjižice iako to dozvoljavaju (čak i predlažu) sve ambasade u ovoj zemlji (uostalom za njihove potrebe se i uzima taj dokumenat), iako takav dokument ne može da se zloupotrebi u druge svrhe i iako to rade sve pravne službe, svih ustanova zdravstve u Rasinskom okrugu! Da li svi oni ne znaju Pravo? Da li svi oni krše Zakon? Ne bih rekao! Koji su motivi nekoga ko može da vam završi posao za 2 minuta, a šalje vas u Sud da to platite pošto se dobro namučite? Ne znam, zaista! Ja vam u ovome, verujte, ne mogu pomoći, ali bih, u ime Sindikata, javno zamolio Generalnog direktora da zaštiti svoje zaposlene od maltretiranja!
U svetlu ovoga dugujem pohvalu sadašnjem pomoćniku za opšte i pravne poslove g-dinu Trifunoviću! On i ja smo se raspravljali oko puno stvari, ali oko ovakvih sitnica nikada!
Usput čuh (neka mi se upiše kao veliki minus) da zaposleni u Hitnoj u Kragujevcu imaju beneficiran radni staž po nekom zakonskom aktu iz '83! Kada smo Rada i ja to pokušali da ostvarimo za naše, dočekani smo na nož! Molio bih Pravnu službu da to proveri i izvesti Hitnu (ne mene!) da li imaju ili ne prava na to! Ovo je prijateljski savet – jednostavno, nije lepo zamerati im se!
Karte za pozorište možete, po povlašćenim cenama, dobiti kod dr Ljubice ili kod mene.
Planiramo jednodnevni izlet – jeftin, sa ručkom u restoranu – na jesen! Razmislite gde biste voleli da idete.

Ivan Simović, član Sindikata ZC Kruševac
- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.04.2006.

Sindikalni listić 007

Notorna je činjenica da većina nesporazuma, ako se isključi malicioznost kao motiv, nastaje iz nerazumevanja ili nedostatka informacija.
Još jednom i, nadamo se, konačno - odlaska u penziju (po uslovima koji su ponudjeni u prvoj racionalizaciji) u ZC Kruševac NEĆE biti! I tu se ništa promeniti neće! Netačna je (budalasta, idiotska, maloumna, zlonamerna, pokvarena i gnjidska) tvrdnja da radnicima dobijanje otpremnine onemogućio svojim hirom prethodni predsednik Sindikata dr Ivan Simović!!! Odluku o tome donela je (na predlog Generalnog koji je izjavio da NEMA VIŠKA ZAPOSLENIH) Komisija koju je, pored četvorice predsednika sindikalnih organizacija činilo i sedmoro direktora ZC Kruševac. Ne pravdamo se, ali ...
Novi krug racionalizacije koji će, prema podacima koje imamo, obuhvatiti SAMO nezdravstvene radnike, trebao je da bude u martu, pa u maju, pa u septembru najverovatnije, pa u ...
U atmosferi svojevrsne psihološke borbe i destabilizovanja Sindikata, uz širenje panike i nesigurnosti medju zaposlenima, priprema se novi Zakon o radu. Interesantno je da zvanični podaci o tome nisu dostavljeni čak ni sindikalnim centralama kao partnerima u socijalnom dijalogu??? Informacije o tome se ne mogu naći na na sajtu Ministarstva rada, niti Vlade Srbije??? Nama ostaje samo da vas upoznamo sa onim šta smo pročitali u novinama: topli o brok i regres nisu više obaveza poslodavca, ukida se minuli rad, godičnji odmor na više delova, inspekcija neće više moći da vraća na posao do okončanja sudskog procesa. Ministar Lalović smatra da su sindikati suviće slabi za bilo kakvu akciju i da su nedovoljno zreli i odgovorni da pristupe potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora. U okviru akcije „ubimo Sindikate dok su slabi“ najavljuje se i „izbacivanje“ Sindikata iz preduzeća jer su, navodno, skupi. Ministar je, ipak, pošteno primetio da su konflikti najskuplji. Nadajmo se da će ga ta pamet držati i ubuduće.
U vezi gorućeg problema isplate troškova prevoza želimo da vam pojasnimo da isplata putnih troškova JESTE obaveza poslodavca, ali da je modus kako će oni to uraditi stvar pregovora, te vas pozivamo da nas o svakom konkretnom slučaju informišete i pismeno se obratite predsednici Sidikata kako bi ona, u razgovoru sa menadžmentom, mogla da nadje najpovljnije rešenje za sve!
Ta uloga mosta i pregovarača izmedju radnika i rukovodstva jeste osnovna sindikalna dužnost. Možemo je ostvariti samo uz vašu pomoć.
Na kraju, sa željom da vas nasmejemo, bez namere da ikoga uvredimo, predočavamo vam mogući
NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

BOLOVANJA
Više se ne prihvata "Potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad" kao dokaz bolesti. Ako možete stići do doktora, možete stići i na posao.

OPERACIJE
Operacije su strogo zabranjene. Dok ste zaposleni u preduzeću, potrebni su vam svi vaši organi. Ne smete sebi dopustiti da vam neki od njih bude operativno odstranjen. Zaposlili smo vas celog, zato će se svaki operativni zahvat na vašem telu tretirati kao gruba povreda radne discipline.

PRAZNICI
Svaki zaposleni dobiće rešenje o korištenju 104 praznika godišnje.
To su sve subote i nedelje.

SMRT ČLANA BLIŽE PORODICE
To nije izgovor da izostanete s posla. Mrtvom rođaku ionako više ne možete pomoći, zato je sav vaš trud uzaludan. U retkim slučajevima kada je vaša prisutnost na pogrebu neizostavno potrebna, treba održavanje pogrebnih ceremonija dogovoriti kasno popodne kako to ne bi uticalo na vašu prisutnost na poslu.

SMRT ZAPOSLENOG
Smrt zaposlenog je prihvatljiva kao opravdanje za izostanak sa radnog mesta, ali uz uslov da je o tome prethodno izvešten poslodavac - najmanje 14 dana pre nastupa događaja, kako biste u tom razdoblju mogli pripremiti svog naslednika za preuzimanje poslova koji su u toku.

UPOTREBA TOALETA
Ustanovljeno je da se zaposleni previše vremena zadržavaju u toaletu. Ubuduće će Uprava prirediti raspored korišćenja toaletnih prostora po abecednom redu. Na primer:
Svi zaposleni sa prezimenom na A obavljaju svoje potrebe u toaletu u vremenu od 8:00 do 8:20. Svi zaposleni kojima prezime počinje slovom B obavljaju svoje potrebe od 8:20 do 8:40 i tako redom...
Ako u određenom razdoblju ne obavite svoje potrebe u toaletu, moraćete da pričekate sledeći dan kad opet budete na redu. Osim toga, novom uredbom vreme korišćenja ograničeno je na 3 minute. Po isteku tog vremena oglasiće se alarm, automatski će nestati toaletnog papira, a vrata kabine će se otvoriti.

ODMOR ZA RUČAK ILI UŽINU
Mršavim ljudima pripada sat vremena za ručak jer moraju da jedu više da bi izgledali zdravi. Ljudima normalne težine pripada 30 min odmora, tako da uspeju da održe težinu. Debeli imaju samo 5 minuta vremena, da pojedu pilulu za mršavljenje i popiju čašu dijetetskog napitka.

PRAVILA OBLAČENJA NA RADNOM MESTU
Preporučljivo je da se oblačite primereno svojim prihodima. Ukoliko postane upadljivo da nosite skupu odeću, posladavac će iz toga zaključiti da vam je imovinsko stanje solidno i da vam za rad ne treba plata.

PRELAZNE ODREDBE
Svaki zaposleni je moralno obvezan prema svom preduzeću. Dužnost poslodavca je da vam ugodi i da vam omogući da se dobro osećate na radnom mestu, stoga o svim pitanjima, komentarima, problemima, pritužbama, ljutnjama, uznemirenosti ili predlozima u vezi sa ovim Kolektivnim ugovorom treba izvestiti drugog poslodavca koji je vezan istim Ugovorom.

Ovaj Ugovor stupa na snagu čim ga pročitate!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.12.2005.

Sindikalni listić 004

Dodjosmo konačno i do toga! Paketići će biti podeljeni posle predstave koja će, za decu članova našeg Sindikata, početi u nedelju, 25. decembra 2005. god., u 16 časova u sali kruševačkog pozorišta i dobiće ih isključivo deca sa spiska. Za decu zaposlenih u Domu zdravlja Varvarin i Ćićevac biće organizovan prevoz do Kruševca. Polazak je u 15 časova ispred zgrade Doma zdravlja u Varvarinu. Autobus će u 15,20 biti ispred Doma zdravlja Ćićevac gde će deca i roditelji iz Ćićevca moći da se pridruže našem karavanu! Bilo je dovoljno vremena da se svi spiskovi provere i revidiraju tako da nikave naknadne reklamacije i upisivanja neće biti mogući. Želimo da vas obavestimo da je Generalni direktor, u dogovoru sa predsednicima sindikalnih organizacija u Centru, odlučio da Centar plati zakup sale i predstavu, tako da će ona biti ista za sve, dok su paketići poklon sindikalnih organizacija i biće odraz snage sindikalnih organizacija i kreativnosti sindikalnih aktivista. Mislite i o tome kada budete birali u koji ćete Sindikat da se učlanite! Ipak, šta god da smislite, trebalo bi da znate da se stav Odbora našeg Sindikata nije promenio – sve privilegije koje nudi Sindikat možete koristiti samo ako se učlanite do 1. maja tekuće godine.
Novogodišnje radosti su na pragu pa nećemo o teškim temama, osim usput! Otvoreno pitamo rukovodstvo da li se moralo insistirati na potpisivanju Ugovora o uredjivanju medjusobnih prava, obaveza i odgovornosti? O ovome smo pisali i objašnjavali zakonske osnove svega još u Sindikalnom listiću 002, ali se, očigledno, niko nije obazro na to. Zar je moguće, da čak i sada, kada se čini da stepen razumevanja sindikata i rukovodstva nikad nije bio na višem nivou, neki ne shvataju konstruktivnu ulogu Sindikata, ne obaziru se na to da se i mi bavimo Zakonom (i da imamo stručne ljude koje pitamo kada nešto ne znamo) i pljuju u ruku koju im pružamo. Ne valja, nikako ne valja. Epilog svega je da neki potpisuju ponudjeni Ugovor, neki ga ne potpisuju, a i on sam nije baš najbolje sročen (sadrži članove koji mu ne pripadaju već su deo koji pripada Ugovoru o radu koga jasno definiše sasvim drugi član Zakona).
Predsednica republičkog sindikata dr Branislava Plančak je, u dopisu ministrima finansija, zdravlja i rada, zapošljavanja i socijalne politike (dopis broj 193 od 5.12.2005. god) ukazala na činjenicu nedopustivo visokog realnog pada zarada od 25,25% i zatražila da plate zaposlenih, pored obezbedjivanja odnosa 1:2:4, u budžetskoj 2006 godini moraju da budu sačuvane, odnosno da njihov rast mora da bude veći od inflacije najmanje za 3%! Pregovori o tome i Posebnom kolektivnom ugovoru su u toku i o rezultatima ćete biti redovno obaveštavani.
Upravni odbor je razmatrao primedbe i pritužbe na sprovodjenje programa racionalizacije u našem Centru i stao na stanovište ispravnosti odluke Generalnog direktora i Komisije za racionalizaciju. Nezvanićno saznajemo da predstoji neki novi Program koji bi, ovaj put, obuhvatio, pre svega, nezdravstvene radnike. Šta će i hoće li išta biti od toga saznaćete čim budemo imali više informacija.
Ovo sa izletima nam ide baš loše! Da li ste se vi to zasitili putovanja ili vam se ne svidjaju destinacije. Ako je razlog ovo drugo, dodjite i predlažite gde bi ste voleli da putujete.



Odbor OO Sindikata ZC Kruševac
- 23:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.11.2005.

Sindikalni listić 002

Neophodno je da se svi članovi Sindikata, a posebno sindikalni aktivisti (bilo bi nam drago da nam pomognu i glavne sestre) uključe u organizacuju podele paketića. Dobiće ih samo deca radnika koji su članovi Sindikata. Besplatni će biti za decu rodjenu od 01. januara 1999. godine do 31. decembra 2005. godine. Roditelji starije dece, kao i babe i dede koji su članovi Sindikata, a žele da uplate paketić za svoje unuče, uplatiće, odmah po prijavljivanju, 1000 dinara. Ostali zaposleni¸ ukoliko žele, za svoju decu uplatiće 2000 dinara kolika je puna vrednost paketića. Poslednji rok za dostavljanje spiskova je 02. decembar 2005. godine i posle toga niko neće biti naknadno dodat na spisak.!!! Spiskove bi trebalo da dostave sindikalni aktivisti po odeljenjima ili glavne sestre. Svaki spisak treba da sadrži (napisano na formatu A4, a ne na papirićima koje nećemo prihvatati):

br. odeljenje ime i prezime br. sa platnog spiska ime, pol deteta godina rodjenja plaća din.


Paketići će biti podeljeni posle predstave koja će biti u nekoj sali u gradu i dobiće ih isključivo deca sa spiska. Nepotpuni spiskovi neće biti primljeni. O vremenu i mestu predstave i podele bićete na vreme obavešteni.

Najavljeni izlet za Kragujevac je otkazan zbog nedovoljnog broja prijavljenih L - desilo se, eto, i to. Nadamo se da su razlozi u nečem drugom, a ne u izabranoj destinaciji?! O zimovanju na Zlataru detaljne informacije kod predsednice Sindikata. A o fenomenalnom putovanju za Beč možete se informisati na poledjini ovog broja Listića! Ne propustite priliku da za male pare vidite Šenbrun, Prater, Operu, Štatpark, Trg Marije Terezije i pojedete parče saher torte! Uživajte sada, plaćajte posle !!!

U okviru statutarne obaveze da vas informišemo i sindikalno edukujemo donosimo vest da smo postali prvi (i za sada jedini) Sindikat kome je, na republičkom nivou, na ponovnom utvrdjivanju reprezentativnosti iniciranom od drugih, priznata reprezentativnost. U Rešenju broj 110-00-877/2005-02 od 07. novembra 2005. god. koje nosi potpis Ministra za rad i socijalnu politiku g-dina Lalovića, priznaje se reprezentativnost našem Sindikatu sa brojem članova od 63087. Zašto je to važno? Članom 244., a posebno članom 245. stav 1. Zakona o radu definisano je da „Poseban kolektivni ugovor za granu, grupu, podgrupu ili delatnost zaključuju reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikat osnovani za granu, grupu, podgrupu ili delatnost“. To praktično znači da smo mi, za sada, jedini koji možemo sa Ministarstvom, na republičkom nivou, biti potpisnik Posebnog kolektivnog ugovora. Ako se tome doda logička činjenica da je slično stanje i na lokalnom nivou i da Sindikat lekara i Sindikat sestara nisu sindikati osnovani za granu, grupu, podgrupu ili delatnost, već sindikati struke koji se ne pominju u pomenutom članu Zakona, ostaje zaključak kolika je snaga našeg Sindikata i kolika će odgovornost ležati na njemu. Treba li dodati koliko nam je bitna svaka ideja i svaki član koji bi se aktivno uključio u rad, bilo idejama, bilo kao deo pregovaračkih timova.

Tema je već bajata, ali ponovićemo još jednom: odluka Generalnog da ne dozvoli nijednom radniku da dobrovoljno ode u penziju u okviru Programa racionalizacije je potpuno u skladu sa Zakonom i sumnjamo da će dopisi nezadovoljnih Ministrarstvu i Narodnoj kancelariji nešto promeniti. Prethodno sindikalno rukovodstvo je potpisalo saglasnost sa Programom, ali je, ipak, uvažilo mišljenje Generalnog da u ZC Kruševac nema viška radnika! To smo tvrdili svih prethodnih godina, to tvrdimo i sada i, mada žalimo zbog finansijskog gubitka nekih radnika, sigurnost zaposlenih će nam i dalje biti na prvom mestu, a ona će u narednom periodu, biti raznim „racionalizacijama“ puno ugrožavana. Borili smo se i uvek ćemo se boriti protiv otpuštanja i „viškova“, a pristajemo na smanjenje broja radnika isključivo prirodnim odlivom!

Dalje, u istom okviru strogo sindikalnih tema, osvrnuli bi se i na akciju potpisivanja Ugovora o uredjivanju medjusobnih prava, obaveza i odgovornosti koji je ponudjen nekim delovima ZC Kruševac. Da ne bi bilo zabune, dati Ugovor ima zakonsko utemeljenje u članu 278. Zakona o radu, ali smo mišljenja da se ovde radi o ishitrenoj (nikako zakonski obaveznoj - kako pokušavaju da nas uvere) odluci, posebno sada kada Sindikati sa Ministarstvom rade na potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora. Predlažemo i formiranje timova za pregovore o Kolektivnom ugovoru kod poslodavca i, tek onda potpisivanje Ugovora o radu sa svim zaposlenim kako to predvidja član 33. Zakona. Naša predsednica je, u vezi sa ovim pitanjima, pokušala da zakaže sastanak sa Generalnim, ali do sada (23.11.2005.) taj sastanak nije ostvaren. Želimo neprekidni i konstruktivni dijalog sa rukovodstvom, nismo kočničari i demagozi, ali ozbiljnost vremena i neminovnost promena nam ne dozvoljavaju da ostanemo po strani i ćutimo jer, od samog početka, Zakon o radu je izazvao dosta rezervi kod ljudi iz Sindikata, upravo iz razloga što je jedan veliki deo naših firmi (računajući i sve Zdravstvene i Kliničke centre u Srbiji) u društvenoj svojini. Zakon o radu daje prava koja su primerena privatnoj svojini i postavlja se pitanje o mogućim zloupotrebama tog Zakona o radu u društvenim firmama. Tu je jedan veliki prostor za kontrolu na svim nivoima. Tu nastaje potreba da se spreče sve zloupotrebe Zakona o radu i da se ne dozvoli da se ljudi, koji nisu vlasnici preduzeća, ponašaju kao da su vlasnici. Mislimo da je tu sada velika odgovornost Vlade da sa sindikalnim centralama, kao i rukovodstva Zdravstvenih centara sa sindikalnim organizacijama uspostave takvu mrežu koja će za svako konkretno preduzeće u Srbiji da obezbedi da taj Zakon bude poštovan u skladu sa datim okolnostima, a ne da bude izvitoperen i iskorišćen da bi se kompromitovala i sama ideja jedne tržišne privrede i modernog radnog zakonodavstva.

Odbor OO Sindikata ZC Kruševac
- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.11.2005.

Sindikalni listić 001

Izbori su prošli i imamo novo rukovodstvo, nov Odbor, novog predsednika/cu i nov način informisanja članstva. U naredne četiri godine pokušaćemo da vas informišemo još bolje i brže, konkretnije, sa više „sirovih“ činjenica, a manje „začina“ u pisanju.
Doneta je odluka da se dodeljuju dve vrste sindikalnih beskamatnih kredita i to krediti od 10000,00 i 15000,00 dinara u zavisnosti od želja i mogućnosti vraćanja. Rok vraćanja je ostao isti za oba kredita – 5 meseci. Veći je i iznos socijalne pomoći koja je sada 4000,00 dinara, dok je posmrtnina koja se isplaćuje porodici umrlog člana Sindikata sada 7000,00 dinara. Zahteve za bilo koje od ovih noćanih davanja predajete, kao i do sada, sindikalnim predstavnicima ili predsednici Sindikata lično.
Neophodno je da se svi članovi Sindikata, a posebno sindikalni aktivisti (bilo bi nam drago da nam pomognu i glavne sestre) uključe u oraganizacuju podele paketića. Dobiće ih samo deca radnika koji su članovi Sindikata. Besplatni će biti za decu rodjenu od 01. januara 1999. godine do 31. decembra 2005. godine. Roditelji starije dece, kao i babe i dede koji su članovi Sindikata, a žele da uplate paketić za svoje unuče uplatiće, odmah po prijavljivanju, 1000 dinara. Ostali zaposleni, ukoliko žele, za svoju decu uplatiće 2000 dinara kolika je puna vrednost paketića. Poslednji rok za dostavljanje spiskova je 02. decembar 2005. godine i posle toga niko neće biti naknadno dodat na spisak.!!! Spiskove bi trebalo da dostave sindikalni aktivisti po odeljenjima ili glavne sestre. Svaki spisak treba da sadrži (napisano na formatu A4, a ne na papirićima koje nećemo prihvatati):

1 Patologija Miloš Mihajlović 5354 Sofija, žensko 1997 1000

Paketići će biti podeljeni posle predstave koja će biti u nekoj sali u gradu i dobiće ih isključivo deca sa spiska. Nepotpuni spiskovi neće biti primljeni. O vremenu i mestu predstave i podele bićete na vreme obavešteni.
Karte za pozorište biće, za članove, po dva komada, preko Sindikata, po povlašćenim cenama, nabavljane i dalje i mođete ih podići već od srede 16. novembra 2005. god. kod predsednice Sindikata Ljubice Andrejić, Medicina rada, tel. 421 502, lokal 2336 ili na mobilni 063 623 910. Kasnije ćete moći da ih podignete ipaltite i kod svojih sindikalnih aktivista.
Posle ponovnog odbijanja prinčevske porodice da primi članove Sindikata u posetu (ovo je, naravno, vic, jer su posete Belom dvoru otkazane za sve do aprila 2006. god.) odlučili smo da vam ponudimo jednodnevni izlet 26. novebra 2005. godine (subota) na relaciji Kruševac – Kragujevac (poseta ikoni Bogorodice koja „plače“, manastiru Drača i manastiru Vraćevšnica) – Gornji Milanovac (Norveška kuća) – Takovo - Vrnjačka Banja (ručak uz muziku u hotelu Slatina – setiće se oni koji su bili). Cena je 700 dinara za članove Sindikata, a 1300 za sve ostale. Prijave (do popune jednog autobusa) do 21. 11. 2005. god. kod Lale, Ivana, Ljubice i svih sindikalnih aktivista. Posle toga, samo kod Ljubice, ako je ostalo neko mesto do popune autobusa.
Nudimo vam i predivno jeftino zimovanje preko Rekreatursa na Zlataru. Pansion je 1350 din. U cenu uključena boravišna taksa, bazen, klizaliste i ski-pass. Otplata na rate. Detaljne informacije kod predsednice i u narednom Listiću.

Odbor OO Sindikata ZC Kruševac
- 21:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 21.08.2005.

Izveštaj o radu Sindikata 2001. - 2005. godine

Izveštaj podnosim kao svoju statutarnu obavezu, na kraju mandata, pred nove izbore koji se održavaju na svim nivoima do kraja godine. Podnosim ga u ovoj formi (umesto čitanja na skupštini) da bi ga zainteresovani pročitali i bili spremni za eventualnu diskusiju na Skupštini sa primedbama i predlozima za bolji rad Sindikata u budućnosti.

Istorijat

Počeli smo sa radom 17. januara 2001. godine na skupštini koja je, pod statutarnim okriljem Veća saveza samostalnih sindikata, potvrdila da smo nastavljači, nikad ugašenog, Sindikata u Centru! Odmah smo suludo optuženi da smo istovremeno i „komunjarski” i “žuto demokratski” sindikat, da nemamo registraciju i pravo da radimo. Vreme je pokazalo koliko su takve optužbe bile zasnovane na istini. U narednim godinama smo se odvojili od Samostalnih sindikata Srbije i postali Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. Sledeći generalnu politiku Republičkog odbora našeg Sindikata kao najbrojnijeg, najsamostalnijeg, najaktivnijeg i najmoćnijeg sindikata u zemlji, uspeli smo i da sačuvamo relativno dobre odnose i delovanje sa ostala tri sindikata koji su se, u medjuvremenu, formirali u Centru.

Radnopravna zaštita zaposlenih

Ovaj pojam je veoma širok i mi smo se trudili da ga, tačno znajući naše mesto u okviru Zakona o radu, u potpunosti pokrijemo. Izbor generalnog direktora i mendžmenta Centra nikada nije bio predmet interesovanja jer na to sindikati nemaju uticaja, ali je naš zadatak bio da njihovo delovanje bude uvek u okvirima Zakona i nismo se plašili da ih na to upozorimo. Premeštanje po potrebi službe je najčešće zloupotrebljavan član Zakona protiv koga smo dizali glas protiv sva tri direktora. Naime, taj član je prilično neprecizan i zahvaljujući ponekad nakaznim tumačenjima Zakona, često orudje za kažnjavanje neposlušnih i pravljenje mesta za „podobne“ radnike. Trudili smo se i tražili da se uvek jasno definišu „novonastali povećani obim posla“ i „potreba službe“ da bi premeštanje radnika imalo smisla. Najbriljantniju pravnu osudu toga sam video u slučaju g-dje Pavlović, sestre na Očnom odeljenju, koja se obratila Sindikatu za zaštitu (premeštana po potrebi službe). Preporučujem svim ugroženima da joj se obrate za taj dopis. Apsolutno sve slučajeve premeštanja po potrebi službe smo bili spremni da tužimo i pravno dobijemo. Neke nismo, jer radnici nisu želeli spor. Uz nas je uvek bila stručna služba Sindikata sa vrsnim pravnicima i ekonomistom. Novčano kažnjavanje radnika je po novom Zakonu ukinuto, te se time nismo ni bavili. Otkazno upozorenje smo imali u par slučajeva gde je zaposlenima uručeno u okviru Zakona, dok je otkaz radnog odnosa jedino uručen dr Radojici Djordjeviću, hirurgu, zakonski, zbog nedolaska na posao. Protiv mišljenja da postoji višak radnika smo se uvek energično borili. Problemi su nastajali i zbog nesaradnje sa sindikatima i nepoštovanja (od strane svih direktora) lepog običaja da se sindikat obaveštava o novoprimljenim radnicima. Sindikat ne odlučuje ko će biti primljen, ali je uvek ustajao u odbranu prethodno zaposlenih koji su premeštani, jer su bespotrebno primani novi radnici pa se na nekim mestima pojavljivao višak zaposlenih. U menadžerske odluke rukovodstva se nikada nismo mešali, osim kada su zadirale u prava i dostojanstvo zaposlenih. O finasijskom poslovanju i mahinacijama rukovodstva o kojima sada anonimno nas napadajući, pišu neke moralne nakaze, nismo (sa dokazima, ne ogovaranjem) bili obavešteni nikada, ni od koga, ali bi sigurno digli glas, iako to strogo gledano nije sindikalni posao, već posao Upravnog i Nadzornog odbora, kao i finansijskih službi opštine i republike. Nikada se nismo bavili tračarenjem i stojimo (ja lično i rukovodstvo sindikalne organizacije) iza svake napisane i izgovorene reči sa spremnošću da krivično odgovaramo za svaku laž i klevetu. To što se nekima nije svidjao naš način iznošenja činjenica više govori o njima i njihovoj krutosti i apsolutizmu, nego o nama. Lično bih voleo da taj domanovićevski, peckavi duh u Sindikatu nastavi da živi i dalje. Hoće li tako i biti – pokazaće vreme.


Finansije

OO Sindikata u ZC Kruševac finansira svoje aktivnosti isključivo od članarine i dodatnog učešća članova (kada se radi o izletima). Kada smo počeli saldo na računu je bio 0,00 dinara i prvi pečat nam je napravljen na račun Okružnog odbora. Danas je to finansijski potpuno nezavisna organizacija u kojoj se domaćinski gazduje novcem i koja ima pristojnu sumu na računu sa kojom će sledeće rukovodstvo početi svoj rad. Svake godine, iako po Zakonu nismo obavezni, ZOP-u dajemo završni račun. Novcem od članarine finansiraju se socijalne pomoći koje dobijaju najugroženiji članovi, dotiraju se izleti za članove Sindikata, kupuju se paketići za Novu godinu (koji su toliko popularni i vrede uloženog novca da nam se svake godine prijavi po 50-tak zainteresovanih, spremnih da plate punu ceni iako nisu članovi) i finansira davanje sindikalnih kredita (najpopularnijeg i najpoznatijeg sindikalnog delovanja) koje je do sada koristilo oko 450 članova. Pored toga, od tog novca se plaća svečani ispraćaj u penziju članova Sindikata uz prigodan poklon i zakusku što niko drugi ne radi. Jedne godine od članarine je finansiran odlazak članova sportske ekipe na sportske igre Sindikata u Čanj, ali smo posle stali na stanovište da je sasvim dovoljno što sportistima iz Sindikata plaćamo kotizacije za opštinske sindikalne sportske igre i kotizacije svečanu večeru nakojoj se dele pehari i medalje, dok odlazak na Igre moraju finansirati iz svog džepa, eventualno uz pomoć sindikalnog kredita. Pored ovoga, za Novu godinu štampa se propagandni materijal (kalendari, olovke i upaljači) koji se deli članovima da bi im „Sindikat bio na oku“ čitave godine.Od troškova treba pomenuti kancelarijski materijal i troškove fotokopiranja što je sve potrebno za periodično izlaženje Biltena Sindikata.


Informisanje

Skoro od samog početka izlazi Bilten o čemu je odluku doneo Odbor Sindikata. Na žalost u Biltenu pišem samo ja (jedan jedini put je članak napisala dr Damjanović, dok je na sajtu svoj tekst objavila dr Matić), ali za to nemam nameru da se nikome izvinjavam jer je sve ovo godine bi otvoren i za protivnike Sindikata, a članovi su stalno pozivani da napišu prilog. Bilten je manje ili više ispunjavao svoju svrhu i polako prerastao svoje okvire postajući lektira koju svi sa pažnjom čitali, čak mi se čini intenzivnije oni koji nisu baš želeli dobro Sindikatu. Koliko svako u ZC Kruševac ima strah (ili odbojnost) prema pisanju govori i problem koji se javio oko pokretanja lista u Centru za koji je teško naći ljude koji žele da nešto napišu.


Ostalo

Sindikat je u početku brojao oko 1000 članova, iako je u početku čak i zabranjivano učlanjivanje u njega (slučaj hirurgija) i ukidano odbijanje članarine (dr Milojević). Odborje imao 14 članova + predsednik i tokom godina je menjan jer su neki članovi postajali umorni od stalnog pritiska i rada i želeli su da napuste rad. Odlazili su, a članstvo je biralo nove odmornije i agilnije predstavnike u Odboru. Imamo i dalje najveći broj članova iako svi novoformirani sindikati odlivaju naše članstvo. Sada nas ima oko 700 što je otprilike broj koji imaju svi ostali sindikati zajedno. Izvinjavam se ako grešim! Posebno jaka uporišta su nam u Varvarinu i Ćićevcu! Nikada nismo imali nijednog člana u Aleksandrovcu! U poredjenju sa drugim sindikatima imamo najslobodniju politiku iščlanjvanja iz Sindikata onih koj su nezadovoljni, a najrigorozniju politiku učlanjivanja koje je, po odluci Odbora, moguće samo do kraja aprila.I to je podatak koji govori o našoj snazi i dobrom radu rukovodstva koje je birano na Skupštini, javnim glasanjem, demokratskije nego što to Statut nalaže. Predsednik je biran direktno, takodje javnim glasanjem na Skupštini. Takvu praksu imamo nameru da nastavimo i dalje samo što ćemo otići korak dalje i organizovati nekoliko predizbornih skupština da bi svi članovi, a ne samo delegati mogli da kažu šta misle o radu Sindikata i šta u narednom periodu žele od organizacije kojoj pripadaju i šta su spremni da lično urade da to funkcioniše. Ovaj ovako napisan i koncipiran izveštaj koji vam dajem na uvid pre predizbornih skupština, a daleko pre izborne skupštine moj je doprinos toj ideji.


Ivan Simović, predsednik
- 00:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 23.07.2005.

Ovo vam još nisam rekao 10/05

„Sinko, budale se ne seju i ne sade, one same niču“ - Vučić Živković, moj deda


Časopis (ili kako god se to zvalo) našeg Centra nije još uvek izašao. Nisam srećan zbog toga. Mislim da nam to svima treba i da bi bio odraz modernizacije informisanja u Centru. Kao i websajt Centra – samo kada bi se već jednom završio i redovno update–ovao! Delom, ali samo malim, krivica je i moja.Obećao sam Generalnom da ću pomoći, kao urednik ili kao pisac nekog teksta, svejedno. Palo je i rukovanje. Pred svedokom. Mislio sam da je ozbiljno. Kad ono, onomad me zove pravni savetnik Živojin i u nadahnutom govoru mi objasni da mi sleduje i do pola strane. Kao predsedniku Sindikata. I da Martin ima silne tekstove već spremne. I da bi to bila prava novina, a ne „kao onaj moj listić, neozbiljan“. Nisam mogao da verujem! Pa ni majka me ne čita tako ozbiljno i redovno kao rečeni Živojin. Ccc, nije lepo, pomoćniče generalnog direktora za opšte i pravne poslove. Počeli ste da me vredjate i lično, a ne samo svojim tumačenjem Zakona. Da poentiram. Obećanje sam ispunio, koncepciju lista imam (ako ikoga interesuje), spreman sam da ga uredjujem ili da samo pisem tekstove (bez cenzurisanja od bilo koga, naravno). Nisam spreman o tome da razgovaram više sa Žikom. Rado ću pročitati svaki broj koji se pojavi.
Obaveštenje: ne očekujte da će te skoro bilo šta kupiti u Centru na potvrdu. Po povratku sa odmora saznao sam, usmeno (mislim da je odraz oholosti rukovodstva to, što niko nije našao za shodno da me o tome pismeno obavesti – ipak sam ja neki j...ni predsednik Sindikata), iz druge ruke, da se ugovori i dalje potpisuju, ali da je prodaja u prostorijama Centra zabranjena. Slažem se da prodaja u Dijagnostičkom nije uvek najsrećnije rešenje, ali ga je trebalo naći na zadovoljstvo svih.Ovako postajemo predmet sprdnje.
Jadno objašnjenje je gore od nikakvog, a u prevari ima više poštovanja za varanog od nekih stvari koje se rade „za naše dobro“. Posmatram onu debilnu reklamu u kojoj maneken sa govornom manom i porcelanskim zubima objašnjava da koristi odredjenu pastu za zube „jer mu je to preporučio njegov stomatolog“. Nije nego! Pre će biti da je zbog love koju je dobio da to kaže. A, kako mi reče jedan čovek, kafana na Internom je otvorena da bi Centar ostvarivao dodatna sredstva i „jer to postoji svuda u svetu“. Ne znam koliko je od sveta pomenuti video, ali da je makar gledao španske serije video bi gde se slični objekti lociraju i shvatio bi da je uvredljivo (neinteligentno, bezobrazno, neprofesionalno ...) postaviti kafanu u čekaonici Prijemne ambulante Internog gde zajedno „mogu da se osveže“ infarktaši, tuberkulozni i dizinterični pacijenti i uzgred da se izviču na svog doktora koji je došao na kafu. Naravno da nisam najpametniji, naravno da je ovo odobrio Upravni odbor, samo imam mišljenje. Uostalom ja sam to predvideo odavno! Dozvolite da vas na to podsetim i citiram sebe iz Biltena 06/02

A gde je Nataša? U krugu Bolnice, na mestu starog rentgena, osvanuo je divno uredjeni supermarket sa sve burecima i pecivom! Divno, reći će neki, menadžerski i profitabilno, dodaće drugi, eto nama povećanja plate, vikaće treći koji misle samo na pare. Pridružujem se euforiji – posle kioska i apoteke u krugu Bolnice, tu je i supermarket. Trebalo bi tako i nastaviti: restoran, piceriju i pečenjaru pored gastroenterologije sa izgradnjom toplog hodnika do hirurgije, kozmetiku i fitnes pored ginekologije (grobare pored patologije već imamo), disko klub sa rejv muzikom ispod psihijatrije, Internet caffe na očnom. Ne, zaista nisam sarkastičan i ne slušam govorkanja o tome čiji je šurak ili svastika vlasnik onoga ili ovoga. Uostalom niko me nije ni zvao na Upravne odbore kada se to odobravalo pa imam pravo i da neobavešten pričam svašta.

Nešto lepo, nešto jednostavno, nešto sasvim nepolemično za kraj. Ne mogu da verujem da se još niste prijavili za put u Prag. Nije valjda da ćete opet bračnog druga i sopstvenu decu prevariti za „putovanje iz snova“ koje ste im obećali! Aj’te, molim vas! Sva obaveštenja o putu imate na poledjini Biltena.

Ivan, predsednik Sindikata
- 07:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.06.2005.

Ovo vam još nisam rekao 09/05

„Ne osećam se obaveznim da verujem da je isti Bog koji nas je obdario osećajima, razumom i intelektom, imao nameru da nam zabrani njihovo korišćenje“ - Galileo Galilej

Postaje mi sve teže da ispisujem stranice sindikalnog Biltena. Ne zbog straha da bi se nešto moglo desiti od ljudi kojima povremeno govoreći im istinu u oči, stajem na žulj. Ne čak ni zbog sve većeg razočaranja u “snagu organizovanog naroda”. Jednostavno, fale mi reči. Fali mi moć da mogu mirno da analiziram i ocenjujem dogadjaje. Da kritikujem! Ne zato što sam baksuz i što nekoga mrzim, ne zato što ja mislim da baš ništa ne valja, nego zato što svi ostali samo hvale. Lakše je. I bezbednije. Ali, kako na skali nevolja vrednovati to što još uvek nije potpisan Posebni kolektivni ugovor za zdravstvo, što je otpuštanje u zdravstvu (kažu da mi u Kruševcu možemo biti relativno mirni) stvar današnjice, a ne daleke budućnosti; ako sve poredite sa slikama koje svaki dan iskaču na vas sa TV ekrana. Ipak treba vrednovati. I delati! Čujem glupane kako, čitajući ovo, pričaju da sam prolupao, ne shvatajući paralelu izmedju Škorpiona i sindikalnog delanja. Dragi moji, nije stvar u opštem posipanju pepelom zbog užasa koje nam neko sada (da li slučajno baš sada, kada se za to znalo godinama???) servira. Još manje je u nalaženju opravdanja za činjenje tog zla u činjenici da su i “oni” (čuj, uvek kada zaseremo setimo se da postoje i “oni“ - inače mislimo da postojimo samo „mi, izabrani i nebeski i jedini“) činili zlo. Ponovo govorim o ćutanju u kome smo svetski prvaci. „Mene se to ne tiče, ja gledam svoja posla!“ Budale jedne, stvar je u tome da ne gledate svoja posla!!! Jer, da gledate, ne bi nikome dozvolili da ih radi umesto vas! Svojevremeno sam dr Radonjić, tadašnjoj Generalnoj, rekao da je ona dobila pravo da vodi Centar, ali da joj ne verujem da joj je do Centra stalo više nego meni ili bilo kom zaposlenom i da bi bilo lepo da podeli teško breme koje nosi. Sada to isto opet kažem čitavom rukovodstvu. A vi? Hoćete li konačno početi da gledate svoja posla?

Znam da je Anketa koju ste popunjavali bila po naredjenju Ministarstva i da je bila obavezna, da je došla na brzinu. Ne krivim čak ni rukovodstvo, mada bi bilo lepo da su jedan dan seli sa sindikalnim predstavnicima, da su se podelile informacije i napravila strategija! Uštedeli bi barem jedno desetak kilograma papira za sve one koji su jednostavno popunili ime i prezime. A u stvari nismo dobili mnogo. Nadam se da je svima jasno da je ovo bila samo anketa, a ne izjašnjavanje i da napisano u njoj nikoga ne obavezuje. Čak bi i svako pravljenje spiskova, da ne pominjem rešenja, na osnovu nje bilo sasvim kontraproduktivno i gubljenje vremena. Ali, naravno, naši pravnici to znaju. Kao odgovor na pitanje svima koji od mene traže objašnjenja o modusima odlaska u penziju i dobijanja otpremnine, izjavljujem da o tome ne znam ništa (iskreno, mislim da isto toliko o tome zna i Ministar) i da verujem da se anketiranje i radilo da bi se videlo kako racionalizovati novac koji ćemo, navodno, dobiti za restruktuiranje (eufemizam koji koriste svetski centri moći kada nekoga bacaju u očaj) zdravstva! Ako iko zna više, javno ga molim da nam to objasni – mesto u Biltenu mu je na raspolaganju!

Bio sam na novosredjenom sajtu ZC Kruševac (do njega možete linkom sa sindikalnog sajta) i, iako je tek u sredjivanju, mogu reći da mi se svidja. Iskreno, može da dovede u nedoumicu, recimo, neupućenog posetioca iz Bocvane da se jedina sindikalna aktivnost u Centru odvija tako što Sindikat lekara povede u »avanturu« svoje članove u - Višegrad. No, mi znamo da baš i nije tako. A to je najvažnije. Polako. Srediće se već i to nekako. Mi »gledamo svoja posla«!!!

Bili smo u poseti manastiru Ostrog, ali neću o tome. Da vas je interesovalo - išli bi ste sa nama. Škoda, Navratilova, Plzensko pivo, Lendl, Polina Poriškova, Nedved, dušeci crvenoplave boje koje smo nosili na more ... Asocirali vas to na nešto? Češka? Bravo! Idemo u Prag! sa nešto promenjenom strategijom. Dok smo vas prošli put vodili da za nedelju dana »progutate« Italiju (dobro, dobili ste gratis prepodne u Trstu) sada idemo na dugotrajno i detaljno upoznavanje. Imate oglas sa detaljnim opisom puta na poledjini Biltena, imate mogućnost da to platite na rate preko plate, imate iskustvo onih koji su bili u Rimu i kažu da su zadovoljni organizacijom. Ako još nadjete i volju u sebi za »avanturu« ...

Ivan, predsednik Sindikata
- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.05.2005.

Protest je bio , a na protestu ...

Image hosted by TinyPic.com Image hosted by TinyPic.com OK, nije nas bilo 10000, ali nas nije bilo ni sramotno malo! Napunili smo Trg Nikole Pašića i, nadam se, jasno pokazali Ministru, da nas ima i da nećemo ćutati i aminovati svaku odluku, bez obzira koliko uvredjiva bila. Reforme u zdravstvu DA, ali isključivanje Sindikata iz njih NE! Posle perioda bezvoljnosti, apatije i, zašto ne reći, straha koji obuzima zaposlene uzdravstvu, sigurno će doći vreme osvešćivanja i jasnog saznanja da se "to ne dogadja drugima, a mene je baš briga". Jedino rešenje: Sindikat!
Image hosted by TinyPic.com Image hosted by TinyPic.com
- 23:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dopis Generalnom direktoru u vezi zaštite sindikalnih predstavnika

Generalnom direktoru ZC Kruševac,
prim. dr V. Kuliću, hirurgu



Poštovani,

Želeći da predupredim eventualne sukobe nastale zbog nesporazuma i nepoznavanja Zakona koristim priliku da Vas na isti podsetim.

Na žalost, više puta je postavljeno pitanje (od strane direktora OJ „Opšta bolnica“ i Vas lično) o odsustvovanju sindikalnih predstavnika sa posla (zbog vršenja sindikalnih aktivnosti), sa posebnim akcentom na potrebu obaveštavanja nadredjenih o tim odlascima. Da ste se sa pomenutim dilemama obratili meni, ja bih Vam ih odmah rešio, ali smatram da ni sada nije kasno.

Naime, u vezi ovog pitanja Zakon o radu je eksplicitan i sasvim jasan! U članovima 206. do 220. odredjeno i postupno govori o načelima sindikalnog organizovanja u zdravstvenim ustanovama. Ako, zbog ličnog osećaja za pravedno i sindikalnu solidarnost, nisam prihvatio privilegiju za Sindikat na čijem sam čelu (u smislu člana 210.), budite sigurni da neću dozvoliti ni kršenje prava iz člana 211., stav 2. tačka 1. po kome imam pravo na 40 plaćenih časova + 5 (za još dodatnih 500 članova) mesečno za obavljanje sindikalnih poslova. To zakonsko pravo potvrdjeno je i u Opštem (član 50.) i u Posebnom kolektivnom ugovoru (član 57.)! Sva tri akta (kopije pomenutih članova) Vam u prilogu dostavljam. Pored ovog, postoji i rešenje dr Slobodana Milojevića, tadašnjeg generalnog direktora, o trećini !!! plaćenog radnog vremena na koje sam tada, shodno Zakonu i broju članova, imao pravo.

Kako možete, pažljivim čitanjem, utvrditi nigde, ni u jednom članu se ne precizira kome se treba javiti u vezi tog odsustvovanja, te se da zaključiti da je o odsustvu potrebno obavestiti načelnika službe ili odeljenja, dovoljno vremena unapred da se ne bi remetio proces rada. To sam svih ovih godina i činio (bez zloupotreba) i ni sa kim nije bilo problema – ni sa prethodnim Generalnim i direktorima Bolnice, ni sa načelnicima. Danas tražite da bude drugačije.

Ne želeći da ulazim u nepotreban sukob sa Vama i na pitajući se nije li želja za ličnom kontrolom sindikalnog predsednika samo izraz nepoverenja u načelnika službe ili direktora Bolnice kome sam se prilikom poslednjeg odsustvovanja javio, molim Vas, da mi u pismenoj formi, napišete kome želite da prijavim svoje odsustvovanje (jedno ili višednevno, za odsustvovanja za sastanke u toku dana javljaću se i dalje načelniku) – Vama ili direktoru Bolnice. Takodje Vas molim da mi dostavite kopije javljanja drugih predsednika sindikalnih organizacija u Centru, zbog unifikovanja obraćanja u vezi odsustva.

Na kraju, smatrajući da Vas neskriveno favorizovanje sindikata kome pripadate i neshvatljivi animozitet prema meni lično, prilično diskvalifikuje za funkciju koju obavljate, uzimam slobodu da Vas, za svaki slučaj, upozorim i na član 188. Zakona o radu, stav 1. tačka 2.

U želji da sve moguće probleme rešavamo na vreme (čekaju nas: potpisivanje Pojedinačnog kolektivnog ugovora, problem odvajanja pratećih službi, problem „viška“ radnika), stojim Vam na raspolaganju za razgovor na mestu i u vreme koje Vi izaberete. Sve ostalo (Sud, „prepucavanje“ preko medija, lični sukobi) ne bi donelo nikakvih koristi. Voleo bih da verujete da plašljivost nije moja karakterna crta ( ne bih počinjao sindikalnu aktivnost da je tako, jer „ko se vrabaca plaši, taj proso ne seje“) i da Vam se obraćam, ne iz straha, već iz želje za saradnjom u okviru Zakona,

Iskreno,


Ivan Simović, predsednik
sindikalne organizacije ZC Kruševac
Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

- 16:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Koliko je sati?
Da li Kruševac zna koliko je sati
*
*
*
Zašto Kruševljani ruže lice svoga grada?
(Pitanja u slikama)



Da li je Mirko Tomic (poginuo u 34. boreći se za pravedniji svet) bio homic?
Da li je Mirko Tomic zaista bio homic

Da li su jakuze bili srpski junaci iz I svetskog rata kojima je podignut spomenik?
Da li su jakuze bili spski junaci

Nosi li žena (simbol svih srpskih majki u zbegovima) na spomeniku "vinjak" ili "mentol" dečake? Šta je ona pila u časovima dokolice?
Pije li žena na spomeniku vinjak

Da li gradska česma treba da bude oglasna tabla?
Česma

Da li je riba sladja iz "nadjubrene" reke? (Slikao Veljko Simović)
Rasina

*
*
*
Grafiti našeg grada (iliti, morate li baš po zidovima?)

Skroman zahtev, ali zašto na bolničkom zidu?
Image hosted by TinyPic.com


[I]Voleti Jelenu je OK, ali, ko će da kreči zgradu?

Image hosted by TinyPic.com


Verujem da jesi, ali, zašto ne pišeš na zidu svoje štale?
Image hosted by TinyPic.com

Zemlja Srbija XXI vek
Image hosted by TinyPic.com


*
*
*
Posetite sajtove
*
*
*
Kruševac - zvanični sajt

Kruševac portal

Galerija slika o Kruševcu na kruševačkom portalu

Zvanični sajt Zdravstvenog centra Kruševac
*
*
*
Vesti B 92

Sve vesti na jednom mestu

Kakav ste karakter? Zabavite se!

Vicevi

Poslednje reči
*
*
*
Sajt Vlade Srbije

Sajt Ministarstva zdravlja Srbije
*
*
*